Ryby różnie działają na mężczyzn

Nadmierne spożywanie przez mężczyzn ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może zwiększać ryzyko migotania przedsionków - doniesiono podczas 27.spotkania "The Heart Rhythm Society". Inne z badań dowodzą z kolei, że spożywanie ryb chroni przed groźniejszym schorzeniem - migotaniem komór.

Poprzednie badania dowodziły, że spożywanie ryb może chronić przed
zachorowaniem na migotanie przedsionków - najbardziej powszechne
schorzenie wśród zaburzeń rytmu serca.

Jednak autorzy najnowszego doniesienia dowodzą, że zbyt częste
spożywanie ryb jest bezpośrednio związane ze zwiększonym ryzykiem
wystąpienia migotania przedsionków u zdrowych mężczyzn.

Po korekcie uwzględniającej zróżnicowane czynniki ryzyka dla
migotania przedsionków, styl życia oraz czynniki dietetyczne,
okazało się, że mężczyźni, którzy zjadali ryby częściej niż pięć
razy w tygodniu, mieli o 61 proc. wyższe ryzyko wystąpienia
migotania przedsionków niż ci, którzy spożywali ryby raz w miesiącu.

Badanie powstało w oparciu o analizę danych pochodzących od prawie
17700 lekarzy płci męskiej w USA. Relacjonowali oni szczegóły
swojej diety w 1983 roku, 15 lat później zostali poproszeni o
informację, czy zdiagnozowano u nich migotanie przedsionków.

Spośród wszystkich uczestników na migotanie przedsionków w
przeciągu owych 15 lat zachorowało 1253 (tj. 7.1 proc.) osób.

Wcześniej na podstawie badań tej samej populacji odkryto, że
konsumpcja ryb wiąże się z niższym ryzykiem nagłej śmierci
sercowej, będącej rezultatem bardziej zagrażającej arytmii serca,
jaką jest migotanie komór - informują autorzy badań z Centrum
Medycznego Uniwersytetu w Nowym Jorku.

Dotychczasowe badania na temat wpływu kwasów tłuszczowych omega-3
na kondycję mięśnia sercowego nie dostarczyły jednoznacznych
wniosków. Obok badań spójnych z omawianym doniesieniem, badanie
starszej populacji mężczyzn i kobiet powyżej 65. roku życia w
Stanach Zjednoczonych przyniosło przeciwne rezultaty. W
przytoczonym przykładzie starszej populacji konsumpcja ryb
skutkowała zmniejszeniem ryzyka wystąpienia migotania
przedsionków. Co więcej, uzupełnienie diety kwasami tłuszczowymi z
rodziny omega-3 powodowało zmniejszenie ryzyka wystąpienia
migotania przedsionków po operacji kardiologicznej.

"Przesłaniem najnowszego badania nie jest apel o zaprzestanie
spożywania ryb. Migotanie przedsionków jest złożonym problemem, a
o jego wystąpieniu decyduje interakcja wielu czynników ryzyka.
Dieta bogata w ryby może mieć odmienny wpływ na różne osoby. Styl
życia oraz zwyczaje żywieniowe muszą być dopasowywane
indywidualnie, by przyczyniać się do ogólnie pojętego stanu
zdrowia. Wynika stąd jasno, że konieczne są dalsze badania, by
sformułować bardziej zdecydowane wnioski na temat zróżnicowanych
efektów wpływu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na
elektryczną funkcję serca" - podsumowują badacze.(PAP)

ostatnia aktualizacja: 2008-11-13
Komentarze

Studencka Marka

odpowiedz na wszystkie pytania



W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach
Polityka Prywatności