Zawarte w tłuszczu rybim kwasy omega-3 korzystnie wpływają na gęstość tkanki kostnej młodych mężczyzn - wykazały badania szwedzkie, o których informuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety. Ich bogatym źródłem są tłuste ryby morskie, orzechy i nasiona lnu.
Związki te korzystnie wpływają na serce i układ krążenia, układ nerwowy i obniżają ryzyko wielu schorzeń o podłożu zapalnym, takich jak nowotwory czy choroby autoagresywne. Najnowsze szwedzkie badania dowodzą, że omega-3 mogą mieć również pozytywny wpływ na rozwój i stan kości.
Naukowcy z zespołu dra Magnusa Hogstroma z uniwersytetu w Umea w Szwecji prowadzili badania na grupie 78 młodych mężczyzn. Między 16. a 24. rokiem życia pacjentom trzykrotnie zmierzono gęstość kości, a gdy ukończyli 22 lata sprawdzono im poziom kwasów omega-3 we krwi. Gęstość tkanki kostnej jest miernikiem stosowanym do oceny zdrowia kości, m.in. ich wytrzymałości na złamania.
Okazało się, że najmocniejsze kości (kręgosłupa, kończyn i inne) mieli mężczyźni z najwyższym stężeniem tych tłuszczów w organizmie, a zwłaszcza kwasu dokozaheksanowego (DHA). W tej samej grupie odnotowano też najwyższy przyrost masy kostnej w badanym okresie. Jak przypominają autorzy pracy, masa kości, którą nasz organizm zdoła zgromadzić w okresie nastoletnim i we wczesnej dorosłości, jest czynnikiem istotnie wpływającym na ryzyko osteoporozy w starszym wieku.
Badacze uważają, że kwasy omega-3 mogą regulować formowanie się kości poprzez wpływ na metabolizm wapnia w organizmie bądź produkcję ważnego białka tkanki łącznej - kolagenu. Dalsze pozwolą zweryfikować tę hipotezę. (PAP)