Kim jest barista?

Dział: Student

Barista to mistrz ceremonii parzenia kawy. To osoba, która dba w kawiarni o to, aby mieszanka ziaren była zawsze świeża oraz odpowiednio zmielona. Barista nieprzerwanie uczy się swojej profesji. Prawdziwym mistrzem w tej dziedzinie może stać się ten, kto zaparzył dziesiątki tysięcy espresso.

Handcrafted – z angielskiego tłumacząc, znaczy tyle co stworzony w sposób mistrzowski. Umiejętnie zaparzona kawa może stać się ucztą dla podniebienia. Dla baristy parzenie kawy to sztuka, cały rytuał, spektakl, który trwa niespełna minutę.
Dlaczego kawa w coffeeheaven smakuje wyjątkowo? Między innymi dlatego, że coffeeheaven prowadzi własną szkołę baristów, od pierwszego dnia pracy poznają sztukę parzenia kawy podczas staranie przygotowanych przez firmę szkoleń.

Na ostateczny wynik pracy baristy składa się wiele czynników. Obok odpowiednio dobranej mieszanki ziaren, liczy się samo ich przechowywanie i świeżość, stopień zmielenia kawy, ważny jest czas parzenia i stopień jej ubicia, odpowiednia temperatura i ciśnienie wody w ekspresie. Tylko właściwe zestawienie tych wszystkich elementów w połączeniu z umiejętnościami baristy na każdym kroku daje oczekiwany efekt.

Perfekcyjnie zaparzona kawa to nie wszystko. Ważna jest również sztuka jej podania tak, aby cieszyła oczy swym widokiem. W coffeeheaven można spotkać baristów, którzy potrafią udekorować twoją kawę wzorem. Tym właśnie jest Latte Art - sztuka tworzenia rysunków za pomocą mleka na powierzchni espresso. Potrzeba wiele doświadczenia oraz kunsztu, aby stworzyć finezyjny wzór: serce, rozetę czy jabłko.

Wszystkich miłośników aromatu i smaku kawy skupia w Europie organizacja Speciality Coffee Association of Europe (SCAE), która jest organizatorem największych i najbardziej prestiżowych, wydarzeń w branży kawowej – Mistrzostw Polski Baristów oraz World Barista Championship. 

Mistrzostwa Baristów to zawody, w czasie których specjaliści w parzeniu kawy mają szansę porównać swoje umiejętności i sprawdzić, czy ich sposób na dobrą kawę jest w istocie najlepszy z możliwych.

Podczas wyjątkowego spotkania najlepszych baristów, każdy ma za zadanie przygotować w ciągu 15 minut po cztery identyczne espresso, cappuccino i cztery bezalkoholowe drinki kawowe własnego przepisu zwane „signature beverage”. Zawodnicy mogą korzystać ze swoich materiałów i akcesoriów, takich, jak kawa, syropy, cukier, przyprawy, mleko, filiżanki, młynki.

Kawę przygotowaną przez zawodników ocenia jury. Jurorzy przyznają uczestnikom zawodów punkty od 1 do 10 w każdej z czterech kategorii: smak, wygląd, technika i prezentacja baristy.

Smak
Jury ocenia harmonię między słodkim i gorzkim smakiem każdej filiżanki kawy, jej kwasowością  i aromatem.

Wygląd
Ocena wyglądu kawy dotyczy nie tylko samego napoju, ale także filiżanek i szklanek, w jakich jest podany.

Technika
Jurorzy przyglądają się zręczności baristów, ich umiejętnościom obsługi ekspresu, młynka do kawy, precyzji. Biorą także pod uwagę to, czy zawodnicy umieją przygotować kawę w wyznaczonym czasie.

Prezentacja baristy
Punkty przyznawane w tej kategorii dotyczą postawy baristy.

Podczas tegorocznych Mistrzostw Polski, bariści coffeeheaven zajęli cztery pierwsze miejsca. To pierwszy tak duży sukces jednej firmy w historii Mistrzostw.

•        Łukasz Jura zajął I miejsce, zdobywając tytuł Mistrza Polski Barista 2007;
•        Marcin Michalik zajął II miejsce i otrzymał nagrodę za najlepszy drink kawowy – signature beverage;
•        Justyna Kusiak zdobyła III miejsce i otrzymała nagrodę najsympatyczniejszego uczestnika;
•        Sławek Saran zajął IV miejsce.

Tegoroczne Mistrzostwa były również pierwszymi, w których udział wzięli międzynarodowi sędziowie – Georg Laudriksen oraz Troels Poulsen (Mistrz Świata 2005) z Danii, co dodało mistrzostwom prestiżu i powagi.

Doświadczenie, zaangażowanie i wyjątkowe umiejętności baristów coffeeheaven zostały po raz kolejny docenione w Polsce. Na Mistrza Polski czekało jeszcze większe wyzwanie. Łukasz Jura wystartował w organizowanych w Tokyo, Mistrzostwach Świata Baristów. Tam o tytuł Mistrza Świata Baristów zabiegało aż 45-ciu uczestników. Nasz reprezentant zajął najwyższe miejsce w historii startów Polski, pozostawiając w tyle takie kraje jak Niemcy, Norwegia, Szwecja, Irlandia, Estonia. Znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych baristów świata.  Sędziowie uznali występ reprezentanta coffeeheaven za znakomity. Docenili jego espresso, cappuccino i przygotowany z pasją signature beverage o nazwie „Casatta” – doskonałe połączenie espresso ze słodyczą marcepana, aromatem pomarańczy i orzeźwiającą mocą mięty. Łukasz uwiódł sędziów swoją pasją, opanowaniem i swobodą ruchów.
Dzięki pracy i zaangażowaniu baristów Polacy powoli uczą się, że ziarno to tylko początek historii dobrego kubka kawy, że potrzeba wiele talentu i wyjątkowych umiejętności aby z kawy wydobyć jej nieoceniony, wyjątkowy smak i aromat.


ostatnia zmiana: 2008-11-13
Komentarze

Studencka Marka

odpowiedz na wszystkie pytania



W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach
Polityka Prywatności