Jak biesiadować do rana i nie mieć kaca

Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Jelfa wprowadza na polski rynek preparat, który przyspieszając metabolizm alkoholu, pozwala na zachowanie większej kontroli zachowania i utrzymanie sprawności organizmu podczas konsumpcji alkoholu, a także pomaga w łagodzeniu skutków jego nadużycia.

Im szybciej, tym lepiej
Kwestia metabolizmu alkoholu, zwłaszcza w sytuacji nadmiernego spożycia, jest istotna nie tylko ze względu na samopoczucie i dotkliwości, jakie odczuwa człowiek „dzień po”. Efektem przetworzenia przez organizm alkoholu jest wiele substancji toksycznych i szkodliwych dla zdrowia. Im szybciej zatem alkohol będzie metabolizowany i wydalony, tym lepiej dla organizmu.
Alkohol etylowy po spożyciu szybko i całkowicie wchłania się z przewodu pokarmowego, łatwo przenika przez błony komórkowe i dostaje się do krwiobiegu. W niezmienionej postaci wydalany jest z organizmu w niewielkim stopniu: 2 proc. z moczem, 2 proc. z powietrzem wydychanym i około 1 proc. przez parowanie. Pozostałe 95 proc. metabolizowane jest przez organizm. Głównym produktem utleniania alkoholu jest aldehyd octowy, który wykazuje dziesięciokrotnie wyższą toksyczność niż etanol.

Chociaż drogi jakimi etanol jest metabolizowany w organizmie są różne, to ich wspólną cechą jest przemiana etanolu do bardzo toksycznego aldehydu octowego, a następnie kwasu octowego, który w postaci szczawiooctanu po połączeniu z acetylo-CoA zostaje zużyty jako materiał energetyczny w cyklu kwasu cytrynowego (cyklu Krebsa) i może zostać wydalony z organizmu w postaci wody i dwutlenku węgla.

Wzrost stężenia aldehydu octowego powoduje bóle głowy, zaczerwienienia twarzy, nudności, wymioty – objawy potocznie zwane kacem. Nie należy ich jednak bagatelizować, ponieważ stan „dzień po” zwiększa ryzyko zawału serca, wpływa niekorzystnie na psychikę, zmniejsza sprawność intelektualną oraz wydajność układu immunologicznego, czyniąc organizm podatnym na choroby i infekcje. Aldehyd octowy jest ponadto przyczyną uszkodzenia wątroby i centralnego układu nerwowego. W procesie utleniania alkoholu powstają również toksyczne wolne rodniki tlenowe, które powodują uszkodzenia błony komórkowej.

Spożycie alkoholu wymaga uzupełnienia witamin odpowiednimi suplementami diety, zawierającymi syntetyczne formy witamin i ekstrakty flawonoidów, np. z owoców aronii czy żurawiny. Suplementy te, obok składników minimalizujących stres oksydacyjny, powinny również zawierać substancje, które mogłyby zwiększyć tempo metabolizmu etanolu, a szczególnie zmniejszyć hamowanie przekształcania aldehydu octowego w kwas octowy i szczawiooctan. Takim składnikiem może być przykładowo kwas bursztynowy, powstający w organizmie w końcowym stadium cyklu kwasu cytrynowego). Ze względu na cykliczność tego procesu, dodanie pewnej ilości tego kwasu zwiększałoby automatycznie zapotrzebowanie na substrat – czyli szczawiooctan i kwas octowy, w ten sposób przyspieszając metabolizm etanolu i przekształcanie toksycznego aldehydu w nietoksyczny kwas octowy.

Terapia naturalna
Wprowadzany do Polski przez PF Jelfa SpecTab® jest preparatem, który przyspiesza metabolizm alkoholu. Łagodzi objawy spowodowane przez nadmierne spożycie alkoholu, takie jak bóle głowy, uczucie pragnienia, drżenie rąk, wrażliwość na światło, hałas i ogólne osłabienie oraz normalizuje zaburzone procesy trawienia.
SpecTab® opiera się na trzech naturalnych substancjach czynnych – zawiera kwas bursztynowy, ekstrakt z żurawiny oraz witaminę C. Pozostałe składniki to jedynie dodatki umożliwiające łatwe podanie i przyswojenie przez organizm tych trzech substancji naturalnych. Laktoza i skrobia kukurydziana są więc wypełniaczami, stearynian magnezu i koloidalny dwutlenek krzemu zapobiegają zbrylaniu się substancji czynnych, a żelatyna nadaje całości formę kapsułki.

Nie tylko łagodzi, ale i zapobiega
– By wspomóc organizm w przetwarzaniu alkoholu, SpecTab można przyjmować nie tylko po spożyciu, ale i przed imprezą czy w jej trakcie. Alkohol będzie wówczas szybciej metabolizowany, co pozwoli na zachowanie jasności umysłu i utrzymanie sprawności organizmu, a także pomoże w szybszym odzyskaniu dobrej formy nazajutrz. Dodatkowo nasz preparat wyróżnia się formą kapsułki, która sprawia, że SpecTab działa szybciej i skuteczniej niż substancje o podobnym zastosowaniu – powiedział Piotr Mrzygłód.

Producent zaleca, aby pierwszą kapsułkę zażyć godzinę przed spożyciem alkoholu, a kolejne co 2-3 godziny. Następnego dnia rano, na czczo, w zależności od samopoczucia, należy zażyć 1-2 kapsułki. Dalsze stosowanie preparatu jest zależne od samopoczucia. Kapsułkę należy popić 150-300 ml płynu, najlepiej wodą gazowaną lub innym płynem o odczynie kwaśnym, ponieważ woda gazowana szybciej wchłania się z przewodu pokarmowego i działa moczopędnie. Dzięki temu organizm łatwiej pozbywa się nagromadzonych toksyn.
Zalecana dzienna dawka to od 1 do 4 kapsułek.

Zaskakująca oprawa
Wprowadzeniu SpecTabu® na polski rynek towarzyszyła pomysłowa kampania, w której autorstwo formuły SpecTabu przypisano radzieckiemu wynalazcy pracującemu na potrzeby KGB, Mikołajowi Onowałowi.

Wykreowano wielopoziomową „opowieść” o wprowadzanym na rynek specyfiku, czyniąc to głównie za pomocą narzędzi internetowych. Wzmianki o radzieckim wynalazcy i jego specyfiku odnaleźć można było m.in. w internetowej encyklopedii Wikipedia, na Youtube i kilku forach dyskusyjnych o tematyce klubowej i liefestyle’owej.
W stworzonej historii uczony opracował w latach 50. skład preparatu nazwanego potem SpecTabem. Przyśpieszając metabolizm alkoholu, preparat miał być niezwykle przydatny w pracy operacyjnej KGB.  Spectab był przede wszystkim wykorzystywany przez agentów w pracy wywiadowczej. By zdobyć informacje o danej osobie bądź społeczności, agenci inicjowali libacje alkoholowe, w których uczestniczyli, zażywszy uprzednio substancję opracowaną przez Onowałowa. Przez długie godziny kapsułka pozwalała im pić, jednocześnie zachowując trzeźwość umysłu, i w ten sposób uzyskiwać od towarzyszy informacje. Ponadto kapsułka,  zażyta następnego dnia, miała likwidować wszelkie objawy zatrucia alkoholowego, dzięki czemu agenci mogli od rana kontynuować wypełnianie obowiązków służbowych i sporządzić raport. Wynalazek Mikołaja Onowałowa miał cieszyć się uznaniem aż na Kremlu, stąd też jeszcze za życia uczonego wystawiono mu pomnik w rodzinnym mieście Wnukowo koło Moskwy. Produkcję preparatu pod nazwą SpecTab w późniejszych latach podjęto na Litwie – wówczas sowieckiej republice.

Po wprowadzeniu SpecTabu® na rynek w Polsce, Jelfa postanowiła „uczcić pamięć o wynalazcy” i odrestaurować jego pomnik, zapomniany i zaniedbany w ostatnich latach. W drodze powrotnej do Moskwy monument na kilka godzin „zaparkował”  na placu Bankowym, obok posągu Słowackiego. Tłumaczono, że transportująca go ciężarówka uległa uszkodzeniu.

Niestandardowy pomysł, który nie od razu rozszyfrowano jako oryginalną akcję marketingową wspierającą wprowadzenie nowego produktu, wzbudził dużą ciekawość przechodniów i mediów.

ostatnia aktualizacja: 2008-11-13
Komentarze

Studencka Marka

odpowiedz na wszystkie pytania



W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach
Polityka Prywatności