Picie alkoholu zwiększa ryzyko raka trzustki

Picie więcej niż dwóch drinków dziennie aż o 22 procent zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki - ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Jeanine Genkinger wraz z zespołem z Lombardi Comprehensive Cancer Center przeprowadziła analizę danych z 14 badań (w sumie 862á664 osób) na temat raka trzustki. W trakcie trwania projektu nowotwór trzustki zdiagnozowano u 2187 osób.

Po uwzględnieniu wszystkich innych czynników okazało się, że spożywanie 30 lub więcej gram alkoholu dziennie zwiększa ryzyko zachorowania aż o 22 procent u ludzi pijących w porównaniu z osobami, które nie piją codziennie. Nie odnotowano, żeby rodzaj alkoholu miał znaczenie.

"Nasze odkrycie wspiera dotychczasowe zalecenia dotyczące maksymalnej 'bezpiecznej' dziennej ilości alkoholu jaką można wypić (dla panów 2 drinki, dla pań 1)" - podkreśla Genkinger, przypominając że w większości krajów standardowy drink definiuje się jako zawierający około 14 gram czystego alkoholu. (PAP)


ostatnia aktualizacja: 2009-03-04
Komentarze

Studencka Marka

odpowiedz na wszystkie pytania



W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach
Polityka Prywatności