Młodzi Włosi pijący wino do obiadu mają mniejsze problemy z alkoholem, kiedy dorosną - informują naukowcy z Boston University School of Public Health.
Zespół naukowców prowadzony przez Lee Strunina przebadał modele picia i historie 160 Włochów - w okresie dojrzewania i wczesnej dorosłości - którzy przyznawali się do regularnego lub intensywnego spożywania alkoholu.
Wyniki badań wskazują, że wprowadzenie umiarkowanych ilości alkoholu podczas rodzinnych obiadów może ochronić młodych przed alkoholizmem i pozwala nauczyć ich zdrowego stosunku do alkoholu.
"Młodzi ludzie, którym pozwala się spożywać alkohol do obiadu, kiedy dorastają rzadziej mają skłonność do picia więcej niż 5 drinków lub do upijania się" - informują autorzy badania.
"Uczą się jak pić bardziej odpowiedzialnie niż ich amerykańscy rówieśnicy, ponieważ picie jest unormowane kulturowo, a jego ekspozycja następuje w młodszym wieku. Alkohol jest tam częścią rodzinnych obyczajów" - uważają badacze.
Wyniki badania zostały opublikowane w "Addiction, Research and Theory". (PAP)