Plusssz Magnez z witaminami na jesień
We wrześniu wakacje i urlopy są już tylko wspomnieniem. Za oknem co prawda świeci słońce, możemy cieszyć się Złotą Polską Jesienią, nie brakuje nam energii. Aby jak najdłużej zachować dobry humor i nie popadać w niepotrzebne rozdrażnienie warto wzmocnić swój organizm multiwitaminą z magnezem.
Wszyscy chcemy zachować jak najdłużej dobry nastrój i energię, którą tryskaliśmy w trakcie wakacji czy urlopu. Choć sam powrót do pracy może być trudny a ilość obowiązków przytłaczająca. Przed jesiennym spadkiem formy możemy zabezpieczyć się zażywając regularnie multiwitaminę z magnezem.
Do czego organizm człowieka potrzebuje jonów magnezu?
Magnez jest pierwiastkiem występującym we wszystkich tkankach i płynach ustrojowych, choć najwięcej jest go w kościach i zębach. Warunkuje prawidłowe działanie ok. 300 enzymów, wpływa na przewodnictwo nerwowe, pozwala na utrzymanie różnicy potencjałów elektrycznych w komórkach nerwowych i mięśniowych, stąd też jego ważna rola w utrzymywaniu niezaburzonej kurczliwości mięśni.
Magnez odgrywa również pewną rolę w wytwarzaniu energii, gdyż jest składnikiem enzymu uczestniczącego w procesach uwalniania energii z cząsteczki, która ją magazynuje. Wpływa także korzystnie na pracę serca.
Dlatego niedobory magnezu mogą objawiać się m.in. ogólnym złym samopoczuciem, brakiem energii, rozdrażnieniem.
Ile nam go potrzeba?
Zalecana dzienna (dobowa) dawka magnezu jest różna ze względu na wiek, płeć tryb życia. Przyjmuje się, że zalecana dawka magnezu dla kobiet to 320 miligramów, dla mężczyzn 420 miligramów. W stanach chorobowych, przy intensywnym treningu czy dużym stresie te dawki są większe.
Skąd biorą się niedobory magnezu?
Głównie z nieprawidłowej diety„Na śniadanie najchętniej zjadamy kajzerkę z białej mąki, która nie zawiera składników mineralnych. Do tego popijamy ją poranną kawą, która wypłukuje magnez. W ciągu dnia przekąsimy coś w pośpiechu, nie zastanawiając się ile i jakich składników mineralnych dostarczyliśmy organizmowi.” - wylicza doktor Joanna Chłopicka, pracownik Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego,
Do czynników wpływających na możliwość wystąpienia niedoborów magnezu w organizmie należą obok diety polegającej na spożywaniu zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru także nieracjonalne odchudzanie oraz szybki tryb życia.
Jak uzupełniać niedobory magnezu?
W typowej polskiej diecie głównym dostarczycielem magnezu są przetwory zbożowe z mąki mało przetworzonej (bogata w magnez jest kasza gryczana), następnie mleko i jego przetwory z uwzględnieniem spożycia kakao i czekolady, orzechów oraz zielonych warzyw, a także roślin strączkowych. Jednak są to składniki coraz rzadziej goszczące na naszych stołach, stąd też biorą się niedobory magnezu.
„Najlepiej w ogóle nie dopuścić, by w naszym organizmie było za mało magnezu. Tutaj sama dieta, nawet bogata w magnez, nie zawsze wystarczy. Należy wspomóc nasz organizm poprzez suplementację.” – radzi dr Chłopicka. Do prawidłowego wchłaniania magnezu potrzebne są także inne witaminy i składniki mineralne. Dlatego w okresach zwiększonego zapotrzebowania organizmu warto zażywać preparaty multiwitaminowe. Plusssz Magnez, oprócz zalecanej dziennej dawki magnezu zawiera kompleks zbilansowanych ważniejszych witamin i mikroelementów. Płynna forma witamin powoduje, że zawarte w niej substancje czynne przyswajają się szybciej niż w postaci tabletki do połykania. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki magnezu z pewnością pomoże zachować dobry humor i optymizm podczas jesiennej słoty. Doda energii i ochroni przed rozdrażnieniem i złym samopoczuciem.
100 gramów produktu zawiera średnio następujące ilości magnezu:
kakao - 440 miligramów,
kasza jaglana i jęczmienna - 270 do 290 miligramów,
orzechy ziemne - 240 miligramów,
kasza gryczana prażona - 220 miligramów,
orzechy włoskie i laskowe - 130 - 230 miligramów,
płatki owsiane -130 miligramów
warzywa świeże - do 70 miligramów, (np. pomidor 8 miligramów, natka pietruszki 70 miligramów)
pieczywo razowe - 20 - 80 miligramów
ostatnia zmiana: 2011-09-23