Skąd się bierze charakterystyczny smak?

Wermut to trunek otrzymywany z win gronowych z dodatkiem ekstraktu z piołunu - nazwa pochodzi właśnie od niemieckiego określenia tej rośliny nadającej charakterystycznego posmaku.

W zależności od marki wermut wzbogacony jest także przyprawami ziołowo-korzennymi, karmelem lub cukrem.

Wermuty czerwone (rosso) i białe (bianco) ze względu na zawartość cukru dzielą się na gorzkie (amaro), wytrawne (secco, dry) i słodkie (dolce, sweet).

Wytrawne wermuty doskonale spełniają rolę aperitifów - duża zawartość piołunu pobudza trawienie. Słodkie podaje się jako koktajle lub do deserów.

Wermuty serwuje się schłodzone w kieliszku lub z lodem w szklaneczkach.

Źródło informacji: INTERIA.PL

ostatnia aktualizacja: 2008-11-13
Komentarze

Studencka Marka

odpowiedz na wszystkie pytania



W ciągu ostatnich 30 dni zagłosowano (przeliczam) razy w naszych ankietach
Polityka Prywatności